Ketenpartners slaan alarm!

Ketenpartners slaan alarm:

“Minister Dekker gooit met volledig stopzetten digitalisering Rechtspraak kind met badwater weg”

 

Wat is er aan de hand?

Afgelopen vrijdag 13 april legde Minister Dekker (Rechtsbescherming) het digitaliseringsproject (KEI) bij de Rechtspraak per direct stil. Aanleiding was het evaluatierapport over de voortgang. Dekker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer “zeer geschrokken” te zijn over de inhoud: “De schaal en complexiteit van het programma zijn onderschat.” Om te kunnen doorgaan met KEI zijn volgens de Minister drie zaken van wezenlijk belang: neuzen dezelfde kant op; juiste mensen op de juiste plek; heldere besturing en governance.

Uitstel maar geen afstel

De commerciële leveranciers van toegangspoorten voor digitaal procederen, willen dat de Minister duidelijkheid schept. Ze worden daarbij ondersteund door een aantal grote advocatenkantoren. “Je kunt niet ineens de hele digitalisering stopzetten. Faxen en werken met papieren dossiers gaat hoe dan ook verdwijnen. Uitstel mag geen afstel worden. Het is begrijpelijk dat de Minister aan crisismanagement doet, maar er is ook heel veel wel goed gegaan. Daarom willen wij voor de zomer duidelijkheid. Wat ons betreft kan half november de landelijke digitalisering voor civiele zaken worden uitgerold”, stelt Lennon Wiarda, oprichter  van de webapplicatie In Eerste Aanleg.

Ook zijn concurrent Robert Stallmann van Armarium wil dat de Minister snel duidelijke standpunten inneemt: “We zijn al jaren bezig met de advocatuur en de Rechtspraak om dit project vorm te geven. We hebben er allemaal heel veel tijd, energie en miljoenen euro’s in gestoken. Wij toeleveranciers hebben ervoor gezorgd dat het systeem van digitaal procederen goed werkt aan de voorkant: de aansluitpunten en de applicaties. Aan de achterkant van het systeem, daar waar de overheid verantwoordelijk is, zit inderdaad een paar pijnpunten. Wij  zijn klaar voor de digitalisering van de Rechtspraak. Dat geldt ook voor de advocatuur. Het is zaak dat de overheid op korte termijn actie onderneemt en laat weten waar wij aan toen zijn.”

KEI

Het programma KEI staat voor Kwaliteit en Innovatieve Rechtspraak en is in 2016 gefaseerd van start gegaan. Inmiddels maken al duizenden advocaten gebruik van de speciale beveiligde applicaties die door de commerciële leveranciers van toegangspoorten zijn ontwikkeld om digitaal te kunnen werken. Dat betekent dat er in de pilotgebieden (rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland)  al digitaal kan worden geprocedeerd. Buiten die gebieden zijn de applicaties al geschikt om online te werken en de termijnbewaking digitaal in de gaten te houden.

In 2017 heeft de Raad voor de Rechtspraak vijf commerciële partijen geselecteerd voor het project ‘Vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht’. Naast In Eerste Aanleg en Armarium zijn dit Topicus, BaseNet en Lexxyn groep.

Tweede Kamer

Aanstaande donderdag 19 april vergadert de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid in een besloten bijeenkomst over de voortgangsrapportage van het programma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak (KEI).

De Rechtspraak heeft inmiddels een bericht op haar site geplaatst met de mededeling dat de digitale procedures gewoon in gebruik blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.